tirsdag 9. september 2008

Rødbete

Rødbete ble dyrket i Europa lenge før Kristi fødsel. Den stammer fra Strandbeten som vokser vilt langs kysten i Europa. Rødbeten får den fine røde fargen sin fra to fargestoffer. Det ene er betacyanin. Det gir rødfiolett farge, mens den andre gir gul farge.

Rødbeter kan koker eller brukes som pålegg eller siderett. Det går også ann å lage rødbetesuppe.

Rødbete er mager og inneholder, kalsium, jern og fosfor. Den har høyt nitratinnhold, så den burde ikke gis til barn under 6 måneder.

Rødbeter skal ikke ha bløte flekker eller skader. De skal være vasket. Bladrotene skal være sprø og saftige.


Lagringstemperaturen er 2-4°C. Rødbeter skal oppbevares kjølig med høy luftfuktighet. De må beskyttes for direkte lufttrekk. Rødbeter er sårbar for støt og må behandles varsomt.

Kilder ::: Frukt.no, google

Ingen kommentarer: