søndag 7. september 2008

Gulrot

Gulrot kommer fra Midt-Østen og Sentral-Asia. Der har den vært dyrket i 2000 år. For ca. 1000 år siden tok araberne med seg gulrot til Spania. Og deretter har den spredd seg over resten av Europa. Gulrot har fargen sin fra betakaroten, som i kroppen vår blir til vitamin A. Det finnes sorte, lilla, hvite, orange og gule gulrøtter. De lilla ble først brukt som fargestoff. Man begynte ikka å dyrke de orange gulrøttene før på 1800-tallet. Gulrot er en av de mest brukte grønnsakene i Norge.

Gulrot brukes til en hel del; wok, stuing, lapskaus osv... Den kan brukes som tilskudd på matpakken. Den er ofte brukt revet ved siden av fisk og kjøtt. Her er en link til en oppskrift på Gulrotkake


Gulrot er rik på betakarot (A-vitamin). Den inneholder en del av de andre vitaminene, kalium, jern og masse fiber. Kokte og moste gulrøtter har tre ganger så mye antioksidanter enn rå gulrøtter.

Gulrøtter skal være fast, uten sprekker, misfarging og fri for brune flekker, fremmed lukt eller smak. Er den vasket skal den være hel og ren.

Lagringstemperaturen er 0-2°C. Gulrot er holdbar i flere måneder hvis den er på spesiallager. På grunn av sitt tynne skal taper den fuktighet 10 ganger raskere enn en potet.
Kilder ::: Frukt.no Google.com

Ingen kommentarer: